Image

Putopis

 Jadranskom magistralom po Cetinsko-neretvanskom kraju koji obiluje burnom poviješću kao što obiluje jakom burom možete naići na svakojake ljepote prirode.

 U zagrljaju jedne planine na obali Jadranskog mora, smjastilo se malo mjesto koje je dobilo ime po biljci brijest. Na Biokovu u starom mjestu nalaze se nadgrobni spomenici iz brončanog i željeznog doba te srednjovjekovni stećak koji je među Brišćanima poznat kao „turski grob“. Postoji legenda koja kaže da parovi koji nisu mogli žačeti djecu, otišli bi u brdo i sjeli na tzv. „turski grob“. Ali to je samo legenda. Novosagrađeni put nas vodi do barokne crkvice Sv. Margarite  iz 15. stoljeća. Crkvicu krasi apsida s gotičkin svodom, brojni zlata vrijedni maslinici i ostaci starog naselja u kojem se rodio fra. Andrija Kačić-Miošić. Dobro zapamćen pjesnik u tom kraju, kao i veliki slikar Veža. Kroz njegova djela i djela Mladena Veže osjeti se jak i intezivan miris podbiokovsih kultura i običaja. Odemo li malo dalje i popenjemo li se malo više, naći ćemo  pećinu podno crvenih stijena u kojoj su nađeni dokazi  života ljudi prije 3500 godina te predivan pogled na Podacu, Gradac, Brist i more kojem nema kraja.

  Subota predvečer. U mjestu vlada spokoj. Samo se čuje gdje koji cvrkut vrapćića, krik galeba i omamljujuć šum mirnog mora. Sjedim na šljunčanoj plaži i promatram kako more sasvim smireno i polagano guta zadnje sunčeve zrake. Vidim kako bijeli brodić, poput galeba u zaletu para morsku površinu u potrazi za hranom. Na samom vrhu mula, sjedi. Sjedi i mrežu plete ribar stari. Šetajući velikom šetnicom prolazim kraj stare kamene škole koje je svoje zvono već odavno smjenila. U školskom dvorištu, djeca kroz igru i viku bude ovo malo mjesto i vraćaju ga u život. Sad je življe no ikad.  Nastavljam svoj put kroz Brist i promatram prirodu obasjanu osunčanim jesenskim bojama kako se stapaju u cjelinu. Crkva Sv. Ante ima predivan pogled na poluotok Pelješac i plavu morsku pučinu koje se tamo, tamo daleko spaja s krvavim nebom. Svakodneno promatra more koje zna biti divlje kao stari Cetinsko-neretvanski gusari.

 Na staroj drvenoj klupi, pod gorkom maslinom zeleno-zlatne boje koja se rasula po zvjezdanom nebu, sjedi stara, sijeda baka okružena znatiželjnom djecom. Prepričava im razne priče, recitira pjesmice svoje mladosti i prenosi mudre izreke koje su je vodile i koje je vode kroz život.

Linkovi

Ovdje možete pogledati zanimljive stranice o Makarskoj rivijeri i pronaći korisne informacije ukolik ste se odlučili za odmor na Makarskom primorju..

izleti